Pomyślcie o tym tak – im prostsza w swej istocie jest potrawa lub napój, tym większej uwagi i dbałości wymaga w procesie przyrządzania. Do bigosu można wrzucić cokolwiek, co napotkacie w lodówce i o ile tylko mocno nie przesolicie i nie przypalicie, bardzo trudno go zepsuć. Wyjdzie Wam inny bigos niż zwykle, ale dalej będzie smaczny. Zupełnie inaczej jest z potrawami prostym.
Czym jest wino, które jak wiadomo od winiarza wielkiej znajomości sztuki i wielkiej staranności? To po prostu sfermentowany sok z winogron. Czym jest kawa? To po prostu napar ze spreparowanych ziaren pewnej rośliny. Pozornie nie ma nic prostszego.
Jednak swojej wartości te napoje – wino, kawa, herbata, markowe alkohole – nabierają w procesie produkcji, przyrządzania i podawania.
Dowiedz się więcej o tym skąd pochodzi kawa i w jaki sposób działa.
Co jest potrzebne do dobrej kawy
Zaparzenie dobrej kawy to proces wieloetapowy i na każdym z tych etapów można coś zepsuć. Żeby wyszła dobra kawa, trzeba wszystko zrobić poprawnie – ale to wymaga odpowiedniej wiedzy, odpowiednich ludzi i odpowiedniego sprzętu.
Jakość i odmiana kawy
Są różne odmiany kawy. Arabica – bardziej kwaskowata o czekoladowym posmaku, i Robusta – bardziej gorzka z większa zawartością kofeiny. Ważna jest proporca odmian w mieszance i ich jakość.
Mielenie
Kawa powinna być zawsze świeżo zmielona, nie za drobno, nie za grubo.
Ekspres
Zapomnijcie o automatach – tylko prawdziwy ekspres łyżkowy, bardzo wysokiej jakości może w gastronomii dać dobrą kawę. Dobry ekspres to wysokie koszty i często bardzo zaawansowana technologia.
Odpowiednie ubicie
Do łyżki ekspresu trzeba wsypać optymalną ilość kawy i odpowiednio ją ubić. Dla doświadczonego baristy to są dwa, niemal niezauważalne ruchy ręką, ale tego się nie da zmierzyć żadnym przyrządem – trzeba mieć doświadczenie.
Parzenie
Kluczowa jest odpowiednia regulacja ekspresu – odpowiednie ciśnienie, odpowiednia temperatura. Nawet najlepszy ekspres może robić kiepską kawę jeśli jest źle ustawiony.
Czystość i konserwacja
Ekspress musi być utrzymany w nienagannym stanie. Musi być codziennie czyszczony, regularnie odkamieniany i konserwowany.
Obsługa
Aby spełnić te wymagania trzeba mieć przeszkolony personel. To jest kawałek wiedzy, trzeba to rozumieć i lubić, wymaga to doświadczenia.
Podanie
Filiżanka powinna być ciepła, mleko odpowiednio spienione, wszystkie te detale mają znaczenie
i na koniec – dobry partner
Aby dograć te wszystkie elementy potrzebny jest profesjonalny dostawca kawy, który będzie doradzał też opiekował się ekspresem, szkolił personel. Nie da się tego wszystkiego osiągnąć na ekspresie z marketu i kawie kupowanej na placu.
Naszym partnerem jest:
A teraz zapraszamy na kawę 🙂