Piwo z tanka

W Krakowie jest tylko kilka miejsc, gdzie możecie wypić piwo z tanka. To unikatowy w Polsce, ale stosowany w krajach o najwyższej „kulturze piwnej” sposób dystrybucji, przechowywania i serwowania piwa. Piwo z tanka jest najświeższe, najlepiej schłodzone i najsmaczniejsze, a do tego może być nalane po czesku. Jednym z miejsc, które serwują piwo z tanka jest Bunkier Cafe.

Tyskie z tanka

O co chodzi z piwem z tanka

Przede wszystkim piwo z tanka to prawdziwie świeże piwo, nie poddane pasteryzacji ani mikrofiltracji. Natychmiast po wyprodukowaniu jest przelewane do samochodu-cysterny, który transportuje je do nas jeszcze tego samego dnia. Tutaj piwo przetłaczane jest do stalowych pojemników, czyli tanków, wewnątrz których znajdują się specjalne, siedmiowarstwowe worki gwarantujące jakość i niezmienny smak trunku. Tłoczone do środka tanka sprężone powietrze wywołuje nacisk na wewnętrzny pojemnik i wypycha piwo poprzez instalację do nalewaka.

Piwo z tanka - jak to działa

Przechowywane i serwowane w ten sposób piwo nigdy nie ma kontaktu ani z powietrzem, ani z dwutlenkiem węgla. Świeżość piwa gwarantują też bardzo krótkie i rygorystycznie przestrzegane terminy przydatności do spożycia – 28 dni od momentu dostawy i 14 dni od otwarcia tanka. W sprzyjających okolicznościach, do Twojego kufla może trafić piwo dosłownie w kilkanaście godzin po wyprodukowaniu.

Tanki maja pojemność 500 lub 1000 litrów, dlatego piwo z tanka mogą serwować tylko wybrane lokale.

Warto zauważyć że piwo utrzymywane jest cały czas w stałej temperaturze od 4 do 6 stopni Celsjusza, od browaru po kufel. Nie musi być tak mocno nagazowane, przez to przyjemniej się je pije.

Piwo nalane po czesku

Polecamy: Historia piwa – jak się narodziło i kiedy piwo pojawiło się w Polsce.

A teraz zapraszamy na zimne piwo.