O co chodzi z piwem z tanka
Przede wszystkim piwo z tanka to prawdziwie świeże piwo, nie poddane pasteryzacji ani mikrofiltracji. Natychmiast po wyprodukowaniu jest przelewane do samochodu-cysterny, który transportuje je do nas jeszcze tego samego dnia. Tutaj piwo przetłaczane jest do stalowych pojemników, czyli tanków, wewnątrz których znajdują się specjalne, siedmiowarstwowe worki gwarantujące jakość i niezmienny smak trunku. Tłoczone do środka tanka sprężone powietrze wywołuje nacisk na wewnętrzny pojemnik i wypycha piwo poprzez instalację do nalewaka.
Przechowywane i serwowane w ten sposób piwo nigdy nie ma kontaktu ani z powietrzem, ani z dwutlenkiem węgla. Świeżość piwa gwarantują też bardzo krótkie i rygorystycznie przestrzegane terminy przydatności do spożycia – 28 dni od momentu dostawy i 14 dni od otwarcia tanka. W sprzyjających okolicznościach, do Twojego kufla może trafić piwo dosłownie w kilkanaście godzin po wyprodukowaniu.
Tanki maja pojemność 500 lub 1000 litrów, dlatego piwo z tanka mogą serwować tylko wybrane lokale.
Warto zauważyć że piwo utrzymywane jest cały czas w stałej temperaturze od 4 do 6 stopni Celsjusza, od browaru po kufel. Nie musi być tak mocno nagazowane, przez to przyjemniej się je pije.
Polecamy: Historia piwa – jak się narodziło i kiedy piwo pojawiło się w Polsce.
A teraz zapraszamy na zimne piwo.